Bu Blogda Ara

25 Nisan 2014 Cuma

DİŞ ÇÜRÜĞÜ ÖNLENEBİLİR Mİ?

DİŞ ÇÜRÜĞÜ ÖNLENEBİLİR Mİ?
Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturuyor. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu eriterek dişin dış tabakası denilen minenin bozulmasına ve sonuçta da dişte oyulmalarla seyreden çürüğe neden oluyor. Çürük, karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerin sık tüketilmesi, kullanılan suyun florür oranının çok düşük olması, genetik faktörler ve tükürük akışının azlığı nedenleriyle oluşuyor. Diş çürüklerine mahkûm muyuz? Elbette önlem alabiliriz. Çürüğün önlenmesinde en etkin yol, kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce dişlerin fırçalanması ve her gün diş ipliğinin düzenli kullanılması. Yiyecek artıkları en çok dişlerin çiğneme yüzeylerindeki girintilerde ve dişlerin birbirine değdiği ara yüzeylerde biriktiği için, küçük başlı diş fırçaları seçilmeli. Dişlerin iç, dış ve çiğneyici yüzeyleriyle dilin üstü fırçalanmalı ve ara yüzeylerde diş ipliği kullanılmalı. Fırçalar, orta derecede sert ya da yumuşak kıllı olmalı ve aşındıkça değiştirilmeli. Diş macunu, çürüğü önleyebilen bir madde olan florür içermeli. Şekerli yiyecekler ana öğünlerde tüketilmeli, yemek aralarında bir şey yenmemen. Düzenli olarak diş hekimine gidilmeli. Ayrıca sıcak ve soğuğa duyarlı dişler ya da ağrılı dişlerde veya tebeşirimsi renkte olan başlangıç çürüklerinde, kahverengi renklenmeler ve oyuklar gibi durumlarda vakit geçirilmeden hekime başvurulmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder